Ecografiei glandei tiroide este metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide si este considerata cea mai sensibila metoda de investigare a acesteia.
Procedura nu foloseste radiatie si este, in general, folosita pentru evaluarea si diagnosticarea maselor sau nodulilor care au fost descoperiti in timpul unei examinari fizice de rutina.
Ecografia glandei tiroide nu necesita niciun fel de pregatire inainte de efectuarea testului.
Ecografia glandei tiroide este complementara examenului clinic fiind o indispensabila in diagnosticare si tratament.
- pacienți cu nodul tiroidian palpabil sau cu tiroida crescuta in volum, multinodulară;
- pacienții cu risc înalt de cancer tiroidian: au istoric familial de cancer tiroidian, au facut iradiere cervicala si craniana, sunt diagnosticati diagnostic cu Neoplazie Endocrina Multipla (MEN tip II – afecțiune ereditara complexă, caracterizată prin asocierea la același pacient a carcinomului tiroidian medular (CTM), feocromocitomului uni- sau bilateral si a altor hiperplazii sau neoplazii ale diferitelor tesuturi endocrine);
- pacienții cu adenopatii latero-cervicale palpabile, suspecte de natura neoplazica;
- se măsoara cu exactitate dimensiunile glandei tiroide;
- se evaluează structura si vascularizația tiroidei;
- se identifica leziuni focalizate intraparenchimatoase;
- se pot identifica diverse modificări tiroidiene difuze;
- se poate confirma prezenta unui nodul intraparenchimatos decelat la examinarea clinica;
- se poate face un diagnostic diferențial între un nodul tiroidian si o masă cervicală de altă origine;
- se va scana transversal glanda tiroida: măsurarea diametrelor antero-posterior si transvers pentru fiecare lob in parte, respectiv a diametrului antero-posterior al regiunii istmice.
- scanare longitudinala a fiecărui lob cu măsurarea diametrului cranio-caudal maxim
- in cazul tiroidelor marite se vor identifica leziuni focalizate, se va descrie aspectul ecografic al acestora se va identifica nodululul dominant.
- se va evalua prezenta adenopatiei latero-cervicale si a trombozeei de vena jugulară
Din fericire, patologia cea mai frecvent întâlnita la nivelul glandei tiroide este de natura benigna. Astfel sunt frecvente chisturile coloide tiroidiene . Acestea au un aspect ecografic tipic de formatiuni hipoecogene, fara capsula, cu intarire acustica posterioara (daca sunt de dimensiuni mici < 5 mm) sau ca formatiuni rotund/ovalare, transonice, cu capsula fina ecogena, intarire posterioara si mici imagini ecogene in lumen care prezinta un artefact „in coada de cometa” (daca sunt de dimensiuni mai mari).
Cancerul tiroidian reprezintă aproximativ 1 % din totalitatea proceselor maligne si are o incidenta medie anuala de 5/100.000. Este un neoplasm cu creștere lenta, cea mai frecventa forma de cancer tiroidian fiind cancerul papilar care prezinta un prognostic bun, mortalitatea este 4 – 8 % la 20 de ani.
De mentionat este tiroidita subacuta, tiroidita de Quervain, care apare cu precadere primavara si toamna, si are etiologie virala. Mai poate fi de tip imun-alergica: apare in infecții faringo-amigdaliene cu streptococ betahemolitic. Simptomele si manifestarile clasice sunt:
- pacientul suporta cu greu palparea gâtului, datorita durerii
- glandei tiroide are o crestere semnificativa in volum
- subfebrilitate, mialgii, cefalee
- jumătate dintre pacienți au hipertiroidism: tremor, tahicardie, piele calda si relaxare rapida a reflexelor tendinoase
Desi studiile stiintifice in acest domeniu sunt foarte dinamice, pana in prezent s-au constata urmatoarele:
- cancerul de tiroida la femeia tânără creste riscul pentru dezvoltarea unui cancer de sân in următorii 5 – 20 ani.
- hormonii tiroidieni au un rol direct si crucial in dezvoltarea cancerului de san.
- o tiroida crescuta in volum este de 2 ori mai frecvent intalnita in cazul pacientelor cu cancer de sân
- s-a evidentiat o asociere importanta intre cancerul de san si tulburari ale funcției tiroide de natura autoimuna sau nonautoimuna (asociere cu hiper/hipotiroidism, tiroidite si gușa tiroidiana nontoxică)
- o crestere a riscului de dezvoltare a cancerului de san in cazul pacientilor diagnosticați cu tiroidita Hashimoto.