Nutriție și diabet

Clinica AMCA Medical - NUTRIȚIE ȘI DIABET

Servicii medicale de calitate:

Această specialitate implică screeningul, diagnosticul, managementul și prevenția diabetului, dar și ale altor boli metabolice (dislipidemie, hiperuricemie, etc.). De asemenea, presupune prevenția, diagnosticul și tratamentul obezității atât prin medicație, cât mai ales prin modificarea stilului de viață.

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce presupune o tulburare complexă a metabolismului energetic al organismului.În această boală, organismul nu produce sau nu poate utiliza insulină, ceea ce duce la creșterea glicemiei în sânge. Pe termen lung, hiperglicemia cronică poate afecta ochii, rinichii, nervii, vasele de sânge și inima.

Obezitatea, o boală ce poate fi tratată

Obezitatea este o boală cu incidență tot mai mare atât în rândul adulților, cât mai ales în rândul copiilor.

Pacienții cu obezitate sunt ghidați să slăbească prin elaborarea unor diete personalizate, conform preferințelor alimentare și a unui plan de mișcare corespunzător. Monitorizarea săptămânală sau la două săptămâni, motivarea și încurajarea permanentă a pacienților pentru atingerea țintelor propuse îi ajută pe aceștia să slăbească sănătos, fără a face deficite de vitamine și minerale și fără a resimți că sunt la dietă. Managementul corect al obezității presupune evitarea dietelor restrictive cu impact negativ asupra stării de sănătate și schimbarea pe termen lung a stilului de viață.

Diabetul zaharat poate fi clasificat în 4 mari categorii:

  • Diabet zaharat de tip 1:caracterizat prin distrugerea autoimună a celulelor beta pancreatice (producătoare de insulină), cu lipsa aproape totală a secreției de insulină.
  • Diabet zaharat de tip 2 :caracterizat prin scăderea progresivă a secreției de insulină, pe un fond de rezistentă la acțiunea insulinei, (insulina produsă nu poate fi folosită eficient).
  • Diabet gestațional: orice tulburare a metabolismului glucidic cu debut sau prim diagnostic în trimestrul 2 sau 3 de sarcină. Orice gravidă cu factori de risc pentru diabet ar trebui să efectueze un test de toleranță orală la glucoză în săptămânile 24-28 de sarcină.
  • Alte tipuri de diabet (diabet secundar): forme de diabet apărute prin alte cauze: mutații genetice, boli ale pancreasului exocrine (pancreatită acută și cronică, neoplasmul de pancreas, excizia chirurgicală a pancreasului), diverse afecțiuni endocrine ( hipertirodism, acromegalie, boala Cushing etc), alte boli metabolice (hemocromatoză).

Medici specialiști

Alege întotdeauna profesionalismul!
placeholder-2Locație
clockProgram Lucru
pencil-writing-on-notebookFormular Contact
emergency-callSunați-ne acum